Parterapi

Parterapi

Många par som kommer till parterapi har ofta haft många månader bakom sig av dålig kommunikation, osämja eller irritation innan de kommer första gången. En del ser det som ett misslyckande att man inte kunnat reda ut problemen på egen hand andra tror att det inte hjälper att “ta in hjälp utifrån”. Sanningen är att nästan alla par upplever perioder då det inte fungerar så bra. Det är normalt att man hamnar i svackor. Och det är klokt att ta hjälp för att komma ur dem.

Det är också ofta så att det är en i relationen som föreslår terapi, och det är inte ovanligt att den andra parten då upplever att det inte behövs, att man kan få ordning på det ändå. Och visst kan det vara så, men det kan också hända att det går för lång tid utan att relationen kommer ur sin svacka – och ju djupare hjulspåren blir, desto svårare brukar det bli att ta sig ur dem. Om det är så att ni märkt att ni har svårt att sitta ner och prata med varandra, samtala och reda ut era problem finns risken att relationen är i en nedåtgående spiral som riskerar att sluta i separation. Och om ni märker att ni sällan lyckas prata utan ofta börjar bråka om saker som egentligen inte är så viktiga, då behöver ni ta in hjälp utifrån.

Vid parterapi arbetar jag ofta tillsammans med min partner, Jivan Dios. Vi har utvecklat ett sätt att arbeta tillsammans med par som har många fördelar. Det innebär det att vi bägge två är med på de flesta eller alla sessioner. Ni kan då också parallellt med parterapin träffa oss enskilt - så att t ex jag träffar var och en för sig, eller att Jivan träffar var och en för sig, eller att jag träffar den ena av er och Jivan den andra - för någon eller några sessioner. Ibland är det mycket värdefullt att ha några sessioners enskild terapi utan att det behöver rubba balansen i parterapin. Läs mer om detta alternativ här: Bättre tillsammans

Många par träffar emellertid bara mig. (Skälen till det är olika: Ibland kan det vara svårt att snabbt få tider med oss bägge tillsammans. Det kostar också mer att arbeta med två terapeuter.) Om ni gör det så jobbar jag på liknande sätt som tillsammans med Jivan. När ni träffar mig första gången ger jag er bägge möjlighet att berätta om era problem så som ni ser på dem som individer och jag skapar utrymme så att ni känner er trygga och bekväma att göra det. Jag släpper in båda parter i samtalet och vet när det är nödvändigt att styra upp sessionen så att ni inte fastnar i de mönster som ni kom för att få hjälp att bryta. Vi ser sedan tillsammans på hur ni kan göra för att hålla dialogen levande och arbeta med problemen på hemmaplan, på ett konstruktivt sätt – och ni får verktyg som hjälper er att inte fastna i de gamla hjulspåren.

I parterapi arbetar jag ofta med metoder hämtade Imagoterapi, KBT och Empatisk kommunikation. Det handlar om att öppna upp för ett nytt sätt att uttrycka sig och lyssna, såväl på sig själv och de egna behoven som på partnern och hans/hennes behov.